Büszkeségünk – Simon Krisztián

Simon Krisztián

Simon Krisztián bútorasztalos versenyző vagyok. A családomban senki sem űzi rajtam kívül az asztalos szakmát, ennek ellenére már 10 éves koromban elkezdtem fadarabokból különféle dolgokat barkácsolni. A nagyapám a fémiparban dolgozott, de hobbi szinten értett a fához is. Tőle rengeteget tanultam a különböző szerszámokról. Szüleim látták, hogy érdekel a famegmunkálás és van is hozzá érzékem, így édesapám kialakított egy sarkot a garázsban, ahol kedvemre alkothattam. Egyre komolyabb dolgokat készítettem, így nem is volt kérdéses, hogy asztalosnak fogok tanulni. A 2016-os Szakma Kiváló Tanulója Versenyen 1. helyezést értem el, így kitűnő szakmunkás bizonyítvánnyal zártam az iskolát a Veszprémi Táncsics Mihály Szakgimnázium és Szakközépiskolában.

A Skills versenyekről az SZKTV-n hallottam először és eldöntöttem, hogy szeretném magam megmérettetni rajtuk. Amint betöltöttem a 18. életévemet, jelentkeztem a versenyre és a 3 fordulós válogatás során sikeresen vettem az akadályokat, így kiválasztottak bútorasztalos versenyzőnek a 2018-as budapesti EuroSkills versenyre. A felkészülésemet a BKSZC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnázium és Szakközépiskola segítette. A felkészítő tanárom Fekete Zoltán volt. Itt 1. helyen végeztem. Ezzel az eredménnyel kivívtam a jogot magamnak a WorldSkills Kazan 2019 versenyen való indulásra, ahonnan szintén aranyéremmel és a nemzet legjobbja elismeréssel térhettem haza.

Az asztalos szakmában az fogott meg, hogy fából szinte bármit el lehet készíteni, csak a képzelet szab határt. A szakmám a hobbim is, így a szabadidőm nagy részét is asztaloskodással töltöm. Nagy örömmel nézem végig, ahogy a szőrös faanyagból szép bútor formálódik.

A felkészülés során rengeteg új technikát, megoldást tanulok a szakértőmtől, melyeket igyekszem jól elsajátítani és alkalmazni a felkészülésen és persze a versenyen.

Budapest, 2019.11.20.