Büszkeségünk – Csák László

Csák László

Csák László vagyok, okleveles építészmérnök, mérnöktanár, 40 éves. A lenti képen a Grupama Aréna építkezésén vagyok látható, amint a tető vízelvezető csatornájában állok. A stadion tervezésében magam is részt vettem a SAMO Építész Kft. tervező munkatársaként.

Magam is a Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Műszaki Szakközépiskolába jártam – ahol jelenleg mérnöktanárként dolgozok –, 1999-ben érettségiztem a „németes” osztályban. Még abban az évben felvételt nyertem a BME Építészmérnöki Karára, ahol folytathattam a Schulekben megkezdett építészeti tanulmányaimat.

Egyetemi tanulmányaim alatt a TUS Kft-ben gyakornokoskodtam. Töreky Dezső vezető tervező és fia, Töreky Balázs irányítása mellett részt vehettem pályázatok, vázlattervek, valamint látványtervek készítésében.

2006-ban diplomáztam az Építészmérnöki Kar Építéskivitelezési Tanszékén. Konzulensem, Kőnig Tamás lehetőséget adott az egyetem elvégzése után is közös munkára az irodájában (Kőnig és Wagner Építészek Kft.). Az Andrássy úti Wahrmann-ház rekonstrukciójának engedélyezési, majd kiviteli tervein dolgoztunk.
A homlokzat és az alsó szintek teljes restaurálása mellett az épület új tetőterében modern, két szintes lakások lettek kialakítva.

Ezt követően a SAMO Építész Kft. munkatársa lettem, ahol Streit Ágnes vezető tervező, és Kókány Győző ügyvezető irányításával középületek tervezéssel foglalkoztam. Az irodában ArchiCAD szoftverrel dolgoztunk.

Jelentősebb munkáink:
- Panelprogram – Budaörs, Patkó utca, Szivárvány utca
A panelházak homlokzati hőszigetelése és színterve
Terv: 2007 engedélyezési terv+kiviteli terv
Építészek: Streit Ágnes, Csák László, Rózsavölgyi Balázs

- Sportcsarnok és wellness fürdő – Zsira
A határ menti település jelentős fejlesztésre készült, ennek része volt egy sportcsarnok, ütős sportok háza és wellness fürdő épület.
Terv: 2009 elvi engedélyezési terv
Építészek: Streit Ágnes, Bán Zoltán, Csák László, Kristóf Gabriella, Ruzsinszky István, Vermes Zoltán
A kidolgozott vázlattervek „fiókban maradtak”

- Bérc Hotel (Lifestyle Hotel Mátra Superior) - Mátraháza
A ’80-as évek kedvelt ifjúsági szállója elhagyatott, leromlott állapotú lett, ezért a Beruházó vasbeton szerkezetig visszabontatta, és új, igényes kialakításban, felső kategóriás szállodát terveztetett, bowling és wellness bővítéssel.
Terv: 2011 bontási terv+engedélyezési terv+kiviteli terv
Építészek: Streit Ágnes, Burits Oktáv, Péterfy László, Bán Zoltán, Csák László, Dely-Steindl Barnabás, Jó Andrea, Kormos Szabolcs, Kristóf Gabriella, Paróczi Judit, Rózsavölgyi Balázs, Ruzsinszky István

- Laurus Irodaházak – Budapest, X. kerület Kőér utca
A Beruházó egy modern irodaházat kívánt megépíteni a megvásárolt telken.
Terv: 2008-2012 engedélyezési terv+kiviteli terv
Építészek: Streit Ágnes, Varga Szabolcs, Péterfy László, Bán Zoltán, Csák László, Dely-Steindl Barnabás, Jó Andrea, Kormos Szabolcs, Kristóf Gabriella, Paróczi Judit, Rózsavölgyi Balázs, Ruzsinszky István

- Új FTC stadion (Grupama Aréna) – Budapest, IX. kerület, Üllői út
Terv: 2008-2014 bontási terv+engedélyezési terv+kiviteli terv
Építészek: Streit Ágnes, Burits Oktáv, Péterfy László, Bán Zoltán, Csák László, Dely-Steindl Barnabás, Jó Andrea, Kormos Szabolcs, Kristóf Gabriella, Paróczi Judit, Rózsavölgyi Balázs, Ruzsinszky István

Az FTC stadion tervezési munkálatai után az oktatás felé fordultam, és az addigi óraadói állásomat főállásra változtattam a BKSZC Schulek Frigyes Két Tanítási Nyelvű Építőipari Szakgimnáziumában. Itt tanítom a jövő építész technikusait rajzolni szabad kézzel, vonalzóval és ArchiCAD program segítségével.
Osztályfőnök vagyok a 11.b osztályban.
Az iskola építész elméleti tanárainak munkaközösségét vezetem már 3. éve.
Rendszeresen részt veszek pályázatok szakmai programjainak összeállításában, és a programok lebonyolításában. A „Határtalanul” pályázat keretében jártam tanulóimmal Losoncon és Ógyallán, ahol a szlovákiai magyar építész tanulókkal közösen dolgoztunk fel rajzos és makettező technikával történeti jelentőségű, helyi épületeket.
Részt veszek a nemzetközi SkillCo projektben, mely egy kompetencia-fejlesztő oktatási anyag összeállítása és integrálása a helyi tantervbe.
Elvégeztem a BME Mérnöktanár képzését, 2017-ben diplomáztam. Jelenleg a BME Mentortanár képzésére járok, amelyből már csak egy félévem van hátra. Ezek a képzések nagy segítséget nyújtanak abban, hogy jobb tanár legyek, illetve a tanulókkal, kollégákkal jobban, személyesebben tudjak kommunikálni, kapcsolatokat létesíteni és fenntartani, továbbá segíthessem a fejlődésüket, munkájukat.

A munkáimról bővebb információkat az alábbi két prezentáció tartalmaz:
https://prezi.com/af-ysj32jfnw/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share
https://prezi.com/oy99wa7dmbks/?utm_campaign=share&utm_medium=copy&rc=ex0share

Budapest, 2019.12.17.