Büszkeségünk – Rózsás Roland

Rózsás Roland

Rózsás Roland vagyok, 22 éves, női szabó és leendő férfi szabó. Jászkiséren nőttem fel és 2013 óta élek Budapesten. Szakközépiskolai tanulmányaimat egy fővárosi műszaki iskolában végeztem, majd az érettségi után döntöttem úgy, hogy szakmát váltok.
2017 szeptemberében kezdtem meg tanulmányaimat a Modell Divatiskola esti képzésén, mint női szabó. A kétéves képzés során volt szerencsém nem kevés tapasztalatot szerezni, köszönhetően segítőkész tanáraimnak és Czédly Mónikának, akinél a nyári gyakorlatomat tölthettem.

A tavalyi év márciusában volt lehetőségem szerepelni a Meglepetés magazinban munkáimmal és megoszthattam jövőbeli terveimet a lap olvasóival.
2019 júniusában rendezték meg Jászkiséren a XV. Jász Világtalálkozót, ahol a megnyitó ünnepségen kiállították a vizsgamunkámat, egy kézzel hímzett jász hímzésű magyaros díszruhát, melyet nagy örömömre sokan megcsodáltak.
Szeptemberben pedig az először megrendezésre kerülő Divat Viadal versenyen értem el 1. helyezést.
Terveim között szerepel az idei évben nevezni a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által meghirdetett Magyar Kézműves Remek pályázatra a jász hímzésű magyaros díszruhával.

Az általam varrt, illetve tervezett ruhák jellegzetessége, hogy távol állnak a maiaktól mind stílusban mind pedig kialakításban, ugyanis egy korábbi divatot, egy letűnt kor divatját követem ez pedig a 19.-20. századfordulóra helyezhető, ezért egy-egy ruhadarab elkészítését nem kevés kutatómunka előzi meg. Ebből adódóan gyűjtöm a korabeli divatlapokat és a ma elérhető szakkönyveket, hogy minél hitelesebben készíthessem el az adott ruhát. Ezen ruhák másik velejárója az elengedhetetlen fűző, amit szeretnék megismertetni, megkedveltetni és nem utolsó sorban elfogadtatni, hogy nem is olyan borzalmas és kényelmetlen, mint amilyen rémhíreket terjesztenek róla.