Büszkeségünk – Zalányi Bence

Zalányi Bence

Zalányi Bence vagyok, az EuroSkill’s 2023 Gdansk versenyzője bútorasztalos kategóriában. Mindemellett a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikumának faipari gyakorlati oktatójaként dolgozom, valamint a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki Karának levelező tagozatos hallgatója vagyok.

Faipari pályafutásomat 2015 szeptemberében, mindenféle előismeret nélkül, diákként kezdtem a Kozmában. Az évek során kedves lett számomra ez a gyönyörű szakma, amiben már most sok sikert tudhatok magaménak és bízom benne, hogy még több áll előttem. Az első három év a középiskolás tanulmányok alatt kizárólag tanulással és munkával telt, majd a középiskolai évek végéhez közeledve már versenyeken mutathattam meg az addig összegyűjtött tudást.

2018-ban tanulmányi eredményeimnek köszönhetően az iskolai Erasmus+ szakmai program keretében eljutottam Milánóba, ahol 3 hetes szakmai gyakorlaton két iskolatársammal együttműködve elkészítettünk egy 3X5 méteres falburkolatot, stílusban hozzáillő 3 asztallal és 12 székkel, a helyi evangélikus gyülekezet számára.

2019-ben 2. helyezést értem el a Szolnoki Műszaki Szakképzési Centrum által megrendezett országos Ágazati Szakmai Érettségi Versenyen.

Ugyanebben az évben a Soproni Egyetem által, a bázisiskolák számára megrendezett meghívásos versenyen már a gyakorlati tudásomról is számot adhattam. A versenyen 3 fős csapatok közösen küzdöttek meg az írásbeli feladatsorral, majd a támogatók delegáltjainak szóbeli feleletekkel mutathattuk meg lexikális tudásunkat. Végezetül a gyakorlati feladatot is csapatban, munkamegosztással oldottuk meg, modulos bontásban készítettünk el egy beltéri ajtót tokkal, ajtószárnnyal, hagyományos szerkezeti kötésekkel. Ezen a versenyen 5. helyezettek lettünk és az egyik támogató különdíját is megkaptuk, kiemelkedő tudásunk jutalmaként.

Sikeres érettségi vizsgámat követően nem volt kérdés, hogy középiskolai tanulmányaim még nem értek véget, természetes volt, hogy maradok az 5. technikusi évre.

Az első verseny eredményektől és a sikerektől kezdve egyre nagyobb és nagyobb volt a motiváció, hogy folytassam és újra megmérettessem magam. Így is lett, 2020-ban sikereim folytatódtak.

A Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában megrendezett EuroSkill’s Graz 2020 hazai válogatójának első fordulóján a 4. legjobb pontszámmal jutottam tovább a döntőbe, ahol 1,6 pontos roppant kicsi különbséggel a 2. helyezést szereztem meg.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által megrendezett Országos Szakmai Tanulmányi Verseny írásbeli fordulóján elért pontszámom alapján kitűnő érdemjeggyel szereztem meg a technikusi bizonyítványomat.

A Budapesti Komplex SZC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikumban vehettem át a Szalay Lajos díjat, amit az 5 éven keresztül elért kimagasló tanulmányi és verseny eredményeimmel érdemeltem ki.

Szakmai gyakorlati oktatói pályámat a következő tanévben már el is kezdtem és a 2020-21-es tanévben már a katedra másik oldaláról szemlélhettem az iskolai órákat. Rögtön az első évben az esti felnőttképzésben részt vevő asztalos osztály koordinátoraként segítettem tanulmányaikat. A koromból kifolyólag még lehetőségem volt versenyezni, ezért erre is koncentrálva készültem a következő megmérettetésre, ami hamarosan el is érkezett.

A Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában megrendezett WorldSkill’s Shanghai 2021 hazai válogatóján az első fordulóból az 1. helyen jutottam tovább a döntőbe, ahol 0,09 pontos elenyésző különbséggel a 2. helyezést sikerült megszereznem.

2021-ben, a második tanévemben már versenyfelkészítőként és kísérő oktatóként is vállaltam feladatot. A Soproni Egyetem által megrendezett 6. meghívásos versenyre 3 végzős tanulót készítettem fel és elkísérhettem őket erre az elméleti, gyakorlati versenyre. A versenyen 5. helyezést értek el és a Szolvegy Kft. különdíját hozhatták el, és nem utolsósorban a versenyzéshez kapcsolódó élményeket.

2022-ben a 2 éves esti képzésben vállalt osztályomat, létszámát tekintve kis lemorzsolódással tudtam végigkísérni és kiváló eredményű bizonyítványok megszerzésében segíteni őket.

Ugyanebben az évben a Budapesti Komplex SZC Kaesz Gyula Faipari Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában megrendezett EuroSkill’s Gdansk 2023 hazai válogatóján az első fordulóból a 2. helyen jutottam tovább a döntőbe, ahol 4 pontos különbséggel sikerült az 1. helyet megszerezni és ezzel megkaptam a jogot, hogy Magyarországot képviseljem bútorasztalos szakmában, a következő évben megrendezendő Európa-bajnokságon, a „szakmák olimpiáján”.

A 2022-23-as tanévtől a Soproni Egyetem Faipari Mérnöki Karának levelező tagozatos hallgatója lettem.

A Soproni Egyetem által megrendezett 7. meghívásos versenyre 3 végzős tanulót készíthettem fel és kísérhettem el őket erre az elméleti, gyakorlati versenyre. A versenyen 3. helyezést értek el és az Enterprise Group különdíját, ami egy modern, CNC vezérlés alapoktatását jelenti.

Lengyelországban, Gdanskban a WorldSkill’s Poland hazai válogatóján vehettem részt más meghívott nemzetközi versenyzőkkel együtt, ahol a két napos versenyen 2. helyezést értem el.

Zalányi Bence
2023. január 30.